fredag 30 november 2007

inginger07: Gällande om "allt" måste vara XML+XSL

Hej!
En fråga som brukar dyka upp är om verkligen allt behöver vara XML+XSL, även delar som inte har med själva innehållsmodellen som ni gjort DTDer för. Svaret på det är ja, allt ska gå via XML+XSL. Dock är det inte så att ni för den sakens skull inte kan använda t.ex. xhtml-element där det är lämpligt. Typexemplet är formulär som är ganska bra på att modellera vad som ska ingå i just ett formulär. Det finns alltså inget som hindrar att lämpliga delar av indataträdet är xhtml som sedan transformeras till identiskt samma, eller snarliknande, xhtml.

Däremot kan det vara så att ett formulär bör presenteras olika för olika utenheter. I en webbläsare kan man ha råd att breda ut sig på bredden, men på en mobil bör man nog infoga olika former av radbrytningar ofta. Även radioknappsgrupper (som kan vara lämpliga för webb) kontra popupmenyer (som är bättre om man har begränsat utrymme) kan vara något där man har behov att att göra så att resultatträdet inte ser exakt ut som inputträdet.

Så: modellen/modellerna ni gör ska vara presentationsneutral och därför måste allt gå XML+XSL-omvägen.

För att det ska bli lite mer konkret har jag knapprat ihop ett litet exempel som jag bifogar. XSL:en är lite mer avancerad än ni är vana vid, men själva poängen är snarare XML-filen + hur den visas om man öppnar den i Firefox. Växla stylesheet i login.xml mellan webb.xsl och mobil.xsl för att se skillnaderna.

Jag har skrivit gott om kommentarer som förhoppningsvis gör saker lite klarare.

Mvh Björn

---
Meddelandet är skickat från aktiviteten DM2033: Interaktiv Medieteknik.

tisdag 27 november 2007

inginger07: dagens "föreläsning"

Hej,
som tidigare meddelats blir det ingen traditionell föreläsning idag, utan jag finns tillgänglig för att diskutera era projekt. Jag kom då också på att det då är bättre att vara i en datasal, eftersom ni då kan sysselsätta er om det blir kö. Alltså: vi är i VIOLETT klockan 13.15-15 idag tisdag.

Mvh Björn

---
Meddelandet är skickat från aktiviteten DM2033: Interaktiv Medieteknik.

torsdag 22 november 2007

inginger07: Databas

Här skickades ett brev med instruktioner om hur man kommer åt sina databaser, men detta läggs inte upp i bloggen. Om du behöver hjälp eller slarvat bort ditt brev, kontakta istället björn direkt.

---
Meddelandet är skickat från aktiviteten DM2033: Interaktiv Medieteknik.

inginter07: Projektmomentsdeadlines + nästa föreläsning

Hej!
Egentligen är deadline för projektförslag i dag torsdag, men då jag på senaste föreläsningen förstod att några inte uppmärksammat det förlänger jag den deadlinen till i morgon fredag. Jag förlänger även deadline för DTD/databasstruktur från måndag till onsdag nästa vecka. Den inbokade föreläsningstimmen nästa vecka kommer enbart användas till att ge feedback och hjälp till er inlämning av DTD/databas, så de som vill ha sådan hjälp kan komma förbi då. Notera att ni då i så fall ska ha ett förslag att diskutera kring, tanken är inte att lösningen ska utarbetas på plats från scratch.

Moment för att lämna in de olika projektdeluppgifterna finns nu upplagda i PingPong, jag hade missat att göra det (samma sak förra året:-). Ni som mailat uppgifter får lämna in dem där i stället, så vi har samlad koll.

Mvh Björn

---
Meddelandet är skickat från aktiviteten DM2033: Interaktiv Medieteknik.

måndag 12 november 2007

inginter07: Dagens föreläsning

Hej!
Dagens föreläsning handlar om RDF_RSS och MySQL/PHP, vilka är bra inför lab 3. I mån av tid tar jag också upp CSS. Samtliga föreläsningar finns som vanligt som podcast och på SlideShare.

Mvh Björn

---
Meddelandet är skickat från aktiviteten DM2033: Interaktiv Medieteknik.

fredag 9 november 2007

Dagens laboration i Loftet

Hej,

Vi håller i första hand till i Loftet under laborationen i eftermiddag mellan 13 och 17. Blir det fullt går några av oss till turkos. Vi handledare finns alltså i Loftet. Vi ses.

mvh Anna och Matts

---
Meddelandet är skickat från aktiviteten DM2033: Interaktiv Medieteknik.

måndag 5 november 2007

DM2033: Morgondagens föreläsning + SlideShare

Hej!
I morgon är föreläsning 2 i DM2033 Interaktiv Medieteknik. Ämnet för dagen är Namespaces och XSLT, dvs det som behövs för lab 2. Hela innehållet jag tänker dra finns redan som podcasts färdiga för att titta på. Nytt är också att jag lagt upp samma sak på SlideShare (med ljudspår och navigeringsbara precis som podcasts, men med bättre upplösning). Där kan man dessutom skriva kommentarer på varje slide, så det kan vara ett bra sätt att fråga om något är fel och/eller oklart.

En fördel med SlideShare är att det endast krävs en webbläsare med flash. En nackdel är att man måste vara uppkopplad med hygglig bandbredd.

Slidesharepresentationerna finns på http://www.slideshare.net/group/inginter07/slideshows

Lokalen för morgondagens föreläsning är "Tornrummet" där ni nog inte varit. Den ligger i biblioteket ovanför Studio C. Det blir premiär för den lokalen i undervisningssammanhang, så vi får hoppas att allt funkar.

Slutligen vill jag påminna om att deadline för lab 1 är idag klockan 23.59, men nästan alla har lämnat in. Deadline för lab 2 är alltså måndag om en vecka. Det går utmärkt att göra den (och alla andra labbar) redan nu, då allt som krävs finns beskrivet i labblydelsen, och föreläsningar redan finns som Podcasts/Slideshare.

Mvh Björn

torsdag 1 november 2007

inginter07: Loftet i morgon

Hej,
ledsen för det sena meddelandet, men jag tänkte bara säga att vi är i Loftet i morgondagens laboration, inte Violett.
Mvh Björn

---
The message is sent from the event DM2033: Interaktiv Medieteknik.